Klima nedeniyle vücutta ortaya çıkan ani sıcaklık değişiklikleri, sağlık problemlerine yol açabiliyor. Bunlarlardan biri de mide üşütmesi. Medical Park Bahçelievler Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Orhan Kocaman, mide üşütmesinin bakteri, virüs veya parazitik enfeksiyonlar nedeniyle ortaya çıkabileceğini belirterek, “Norovirüs ve rotavirüs gibi virüsler mide üşütmesinin en yaygın nedenleridir. Klima nedeniyle vücutta ortaya çıkan ani sıcaklık değişiklikleri de sağlık problemlerine yol açabilir. Bu durum ‘klima çarpması’ olarak isimlendirilir. Yüksek ateş, bulantı ve kusmanın sebebi mide üşütmesi olabilir” dedi.
BAĞIŞIKLIĞI ZAYIF KİŞİLERİ ETKİLİYOR
Prof. Dr. Kocaman, mide üşütmesini şöyle tanımladı: “Tıbbi olarak ‘gastroenterit’ denilen bir durum olup mide ve bağırsakların iltihaplanması neticesinde ortaya çıkan şikâyet ve bulguları tanımlar. Bebekler, yaşlılar ve bağışıklığı zayıf kişiler komplikasyon gelişimi açısından riskli. Tanı ve tedavi kadar, hastalığın gelişmemesi için alınacak tedbirler önemlidir.”
BAKTERİ VE VİRÜSLERE DİKKAT
Mide üşütmesinin bakteri, virüs veya parazitik enfeksiyonlara bağlı olarak ortaya çıkabileceğinin altını çizen Prof. Dr. Kocaman, en sık görülen nedenleri şöyle açıkladı:
VİRAL ENFEKSİYONLAR: Norovirüs ve rotavirüs gibi virüsler mide üşütmesinin en yaygın nedenleridir.
BAKTERİYEL ENFEKSİYONLAR: Salmonella, E. coli ve Campylobacter gibi bakteriler mide üşütmesine yol açabilir.
GIDA ZEHİRLENMESİ: Kirli su veya enfeksiyon etkeninin bulaştığı yiyecekler tüketildiğinde, mide üşütmesi riski artar.
KLİMA ÇARPMASI: Klima nedeniyle vücutta ortaya çıkan sıcaklık değişiklikleri, sağlık problemine yol açabilir. Bu durum klima çarpması olarak isimlendirilir.
EN YAYGIN BELİRTİLER
MİDE üşütmesinin belirtilerinin genellikle enfeksiyonun türüne ve ciddiyetine bağlı olarak değişebileceğini söyleyen Prof. Dr. Kocaman, görülen en yaygın belirtileri şöyle sıraladı:
Karın ağrısı ve kramplar
Bulantı ve kusma
İshal
Ateş ve titreme
Baş ağrısı ve genel halsizlik
HAFİF BESLENİN
MİDE üşütmesinin tedavisinin genellikle semptomları hafifletmeye ve vücudun enfeksiyonla mücadele etmesine yardımcı olmaya yönelik olduğunu söyleyen Prof. Dr. Kocaman, şöyle dedi: “Dehidrasyonu önlemek için bol miktarda su ve bitki çayları tüketmek önemlidir. Vücudun iyileşmesine yardımcı olmak için ideal sürede uyku ve azaltılmış fiziksel aktivite önemlidir. Mideyi yormamak için hafif ve kolay sindirilebilir gıdalar tercih edilmelidir. Muz, pirinç, elma püresi ve tost gibi gıdalar önerilir. Süt ürünleri, kafein, alkol, yağlı veya yüksek oranda baharatlı yiyeceklerden kaçınılmalıdır.”
HİJYEN ÇOK ÖNEMLİ
PROF. Dr. Kocaman, mide üşütmesinden korunmak için alınabilecek bazı önlemleri şu şekilde sıraladı:
EL HİJYENİ: Yemeklerden önce ve tuvaletten sonra ellerin iyice yıkanması enfeksiyon riskini azaltır.
GIDA GÜVENLİĞİ: Yiyeceklerin doğru şekilde saklanması ve pişirilmesi, kontaminasyonu önlemeye yardımcı olur.
TEMİZ SU TÜKETİN: Güvenli ve temiz su tüketmek, özellikle seyahat ederken önemlidir.
Haber Kaynak : SABAH.COM.TR
“Yayınlanan tüm haber ve diğer içerikler ile ilgili olarak yasal bildirimlerinizi bize iletişim sayfası üzerinden iletiniz. En kısa süre içerisinde bildirimlerinize geri dönüş sağlanılacaktır.”
GÜNDEM
15 Eylül 2024SPOR
15 Eylül 2024GÜNDEM
15 Eylül 2024SPOR
15 Eylül 2024SPOR
15 Eylül 2024GÜNDEM
15 Eylül 2024GÜNDEM
15 Eylül 2024